kunstmatige smaakversterkers
E-NUMMERS
E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien is dat waar bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers. Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een korte toelichting van de smaakversterks die wij bewust niet gebruiken in onze huisgemaakte producten.
E600-E699: SMAAKVERSTERKERS
Wij gebruiken bewust de smaakversterkers E621 (of vergelijkbaar hiermee) NIET in onze zelfgemaakte producten!!!
Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.
Bronvermelding: Epos.nl
Herkomst | Doel | E-nummer | Naam | Opmerkingen |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur, smaakversterker | E620 | L-glutaminezuur | Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur, smaakversterker | E621 | Natriumglutamaat | Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apatie en gedrachsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E622 | Kaliumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E623 | Calciumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E624 | Ammoniumglutamaat | Vergelijkbaar met E621 |
Synthetisch | Natuurlijk aminozuur smaakversterker | E625 | Magnesiumglutamaat | Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben |
Natuurlijk | Smaakversterker | E626 | Guanylzuur | Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E627 | Natriumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E628 | Kaliumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E629 | Calciumguanylaat | Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijk | Smaakversterker | E630 | Inosinezuur | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E631 | Natriuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E632 | Kaliuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E633 | Calciuminosinaat | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E635 | Natrium-5′-ribonucleotide | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijk | Smaakversterker | E636 | Maltol | Normaal gewonnen uit mout |
Natuurlijk | Smaakversterker | E637 | Ethylmaltol | |
E640 | Glycine | Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten | ||
Synthetisch | Smaakversterker | E650 | Zinkacetaat |