kunstmatige smaakversterkers

 

E-NUMMERS

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien is dat waar bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers. Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een  korte toelichting van de smaakversterks die wij bewust niet gebruiken in onze huisgemaakte producten.

 

E600-E699: SMAAKVERSTERKERS

Wij gebruiken bewust de smaakversterkers E621 (of vergelijkbaar hiermee) NIET in onze zelfgemaakte producten!!!

 

Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken.

 

Bronvermelding: Epos.nl

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
SynthetischNatuurlijk aminozuur, smaakversterkerE620L-glutaminezuurSommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
SynthetischNatuurlijk aminozuur, smaakversterkerE621NatriumglutamaatKan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apatie en gedrachsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE622KaliumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE623CalciumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE624AmmoniumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE625MagnesiumglutamaatVergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben
NatuurlijkSmaakversterkerE626GuanylzuurKan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
NatuurlijkSmaakversterkerE627NatriumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE628KaliumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE629CalciumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE630InosinezuurVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE631NatriuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE632KaliuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE633CalciuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE635Natrium-5′-ribonucleotideVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE636MaltolNormaal gewonnen uit mout
NatuurlijkSmaakversterkerE637Ethylmaltol 
  E640GlycineWordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten
Synthetisch

Smaakversterker

E650Zinkacetaat
© 2013 - 2018 Poelier Traiteur Catering Jos Straathof | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel